Zselés szaloncukor
Ebben a receptben az a különlegesség rejlik, hogy cukor hozzáadása nélkül készíthető :) Persze tehetünk bele egy keveset, de nem kötelező, a nélkül is finom eredményt kapunk. Én karácsony előtt készítettem el ezt a desszertet, szerencsésebbek kaptak is belőle :) Arra ügyelni kell, hogy hamar megromlik, így elkészítés után két héten belül meg kell enni, a másik javaslat pedig az, hogy amint elkészült a rakás bonbon, egy éjszakát álljon hűvös helyen (ne a hűtőben) és akkor teljesedik ki az íze. Rögtön elkészítés és lehűtés után nem érdemes enni, mert a csoki és a zselé még nem illeszkedett össze.
Hozzávalók:
- 3-4 deci szűrt gyümölcslé (főleg savanyút érdemes, én amikor csináltam két narancsot és egy grapefruitot használtam, de lehet akár 100%-os gyümölcslevet is használni leszűrve.
- 6 púpozott teáskanál zselatin (ez nekem kb 30 gramm lett durván)
- 20 dkg étcsokoládé (recept szerint legalább 70%-os kell, de nekem elég volt ét bocicsoki is, másnapra ha nem hűtőben hagyom ugyan olyan finom)
- csomagoláshoz vékony sütőpapír vagy zsírpapír és alufólia.
Elkészítés:
- Kis lángon melegítsük fel a gyümölcslevet, szórjuk bele a zselatinport és keverjük, amíg feloldódik.
- Folyamatosan kevergetve forraljuk fel a zseléalapot, forrás után még 5 percig főzzük, majd vegyük le a tűzről.
- Öntsük formába. Nálam egy egy kisebb, téglalap alakú jénai tát volt. A lényeg az legyen, hogy a zselémennyiség körülbelül egy, centi vastag legyen a tálban.
- Legalább egy napig hagyjuk hűtőben hűlni (bár én a gyorsaság kedvéért fagyasztóba tettem amíg megdermed, majd szobahőmérsékletre.
- Gőz fölött olvasszuk meg a csokikat, majd ha kész körülbelül szobahőmérsékletre hagyjuk kihűlni.
- Fontos, hogy a zselé kicsit felmelegedjen a csoki pedig kihűljön körülbelül szobahőmérsékletre, mert ha túl sok a különbség, a zselé elolvadhat mártogatás közben.
- Ha a zselé kész, kis kockákra vágjuk fel.
- Egy kockát villára tűzünk, belemártogatjuk a csokiba, majd fogpiszkálóval letoljuk a villáról és egy sütő (vagy zsírpapírral) bélelt tálcára tesszük őket.
- Ha készen vannak a kis bonbonok, egy 10-15 percre hűtőbe tesszük őket, majd éjszakára hűvös helyen hagyjuk pihenni.