Palócleves
No. Hogy ne csak sütemények legyenek, hanem valami meleg étel is, így első ilyen receptként a nem rég elkészült levest tenném fel :) Ezt csak én tudom itthon megcsinálni, valamiért anyum nem hajlanó avagy képes rá de nem baj mert imádom ezt főzni, enni még jobb ;) Persze annak, aki szereti.
Nagyon jó laktató kis leves tele minden jóval, van aki tesz bele répát, esetleg ecetet, sőt kaprot is a legvégén, de én ezeket kihagyom :) Mindenkinek szíve és ízlése joga mivel ízesít.
Hozzávalók:
- fél kiló hús (sertés, pulyka, marha mindegy, a marhát tovább kell főzni)
- három kis vagy két nagy fej hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 5-6 közepes szem krumpli
- 1 üveg zöldbab
- 3-4 babérlevél
- 1 kk kömény
- 2 kk bors
- fél evőkanál paprika
- delikát (ízlés szerint)
- egy pohár tejföl
- 2-3 evőkanál liszt
- só
Elkészítés:
- A hagymát apróra kockázzuk, pici olajon kevés sóval megdinsztoljuk.
- Ha a hagyma üveges, szórjuk meg delikáttal, borssal és paprikával, öntsük fel kevéske vízzel és főzzük össze.
- A felkockázott húst öntsük rá, kicsit pirítsuk meg a húst, majd öntsük fel annyi vízzel hogy jól ellepje, majd puhára főzzük, közben megszórjuk köménnyel.
- Ha már nagyjából jó a hús, akkor öntsük hozzá a felkockázott krumplit, öntsünk hozzá még vizet, hogy bőven ellepje. Tegyük bele a babérleveleket.
- Körülbelül fél óráig főni hagyjuk, majd utána öntsük hozzá a lecsepegtetett zöldbabot. Ez után még negyed vagy fél óráig főzzük.
- Egy kis doboz tejfölt keverjük össze a liszttel és egy kevés leves levével, majd öntsük hozzá a leveshez, keverjük el egyenletesen, és ha felfőtt a tejföllel kész is, lekapcsolhatjuk.