Palócleves

2012.11.19 22:07

 

 

No. Hogy ne csak sütemények legyenek, hanem valami meleg étel is, így első ilyen receptként a nem rég elkészült levest tenném fel :) Ezt csak én tudom itthon megcsinálni, valamiért anyum nem hajlanó avagy képes rá de nem baj mert imádom ezt főzni, enni még jobb ;) Persze annak, aki szereti.
Nagyon jó laktató kis leves tele minden jóval, van aki tesz bele répát, esetleg ecetet, sőt kaprot is a legvégén, de én ezeket kihagyom :) Mindenkinek szíve és ízlése joga mivel ízesít.



Hozzávalók:
 

  • fél kiló hús (sertés, pulyka, marha mindegy, a marhát tovább kell főzni)
  • három kis vagy két nagy fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 5-6 közepes szem krumpli
  • 1 üveg zöldbab
  • 3-4 babérlevél
  • 1 kk kömény
  • 2 kk bors
  • fél evőkanál paprika
  • delikát (ízlés szerint) 
  • egy pohár tejföl
  • 2-3 evőkanál liszt


Elkészítés:

 

  1. A hagymát apróra kockázzuk, pici olajon kevés sóval megdinsztoljuk. 
  2. Ha a hagyma üveges, szórjuk meg delikáttal, borssal és paprikával, öntsük fel kevéske vízzel és főzzük össze. 
  3. A felkockázott húst öntsük rá, kicsit pirítsuk meg a húst, majd öntsük fel annyi vízzel hogy jól ellepje, majd puhára főzzük, közben megszórjuk köménnyel. 
  4. Ha már nagyjából jó a hús, akkor öntsük hozzá a felkockázott krumplit, öntsünk hozzá még vizet, hogy bőven ellepje. Tegyük bele a babérleveleket. 
  5. Körülbelül fél óráig főni hagyjuk, majd utána öntsük hozzá a lecsepegtetett zöldbabot. Ez után még negyed vagy fél óráig főzzük. 
  6. Egy kis doboz tejfölt keverjük össze a liszttel és egy kevés leves levével, majd öntsük hozzá a leveshez, keverjük el egyenletesen, és ha felfőtt a tejföllel kész is, lekapcsolhatjuk.