Ostoros kalács
Több féle receptet láttam ettől, de legjobban az tetszett, amit fogadott nővcimtől kaptam. Kezdőként fogtam neki, mert kalácsot még soha nem sütöttem, de talán a kezdők szerencséje, hogy isteni sütemény lett belőle, hamar el is fogyott, pedig csak hárman voltunk rá. Jó anyukámmal már el isnkezdtük pervezgetni, hogy milyen más variációval lehetne még majd ezt a finom kalácsot elkészíteni, és több féle is tervben van már. Az elkészítése nem olyan bonyolult, mint amennyire érezzük, csak időigényes.
Hozzávalók:
Tészta:
- 60 dkg liszt
- 3 tojás sárgája
- 4 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 6 dkg cukor
- csipet só
- 2 kanál étolaj
Krém:
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
- 5 dkg kakaó /kb. 3 evőkanál/
- 3 tojás fehérje
Elkészítés:
- Az élesztőt felfuttatjuk egy picit cukros tejben, a többi hozzávalót összekeverjük (a 6 deka cukrot is), majd az élesztős tejet is hozzáöntjük a keverékhez és kalácstésztát gyúrunk belőle.
- Hat felé vágjuk, és a kis bucikat félretesszük keleszteni, körülbelül fél órára.
- A krémhez a vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a cukrot és a kakaóport, majd félretesszük a hűtőbe, hogy hűljön vissza.
- Mielőtt a tészta megkelne, a tojásfehérjét felverjük kemény habbá, majd óvatosan hozzákeverjük a kakaós masszát.
- A megkelt kis bucikat kinyújtjuk, megkenjük a kakaós krémmel, felcsavarjuk, majd kettesével összefonjuk őket, és sütőpapíral bélelt gáztepsibe tesszük.
- Még fél órát kelesztjük, mielőtt a sütőbe tennénk.
- Míg a sütő melegszik, a kalácsokat megkenjük picike tejjel összekevert tojással, bőségesen, majd a sütőbe tesszük.
- Körülbelül 180°C (közepes láng) és harminc perc alatt megsül.
- Amikor kész a kalács, még forrón kenünk a tetejére nagyon kevéske olajat. hogy puha maradjon a teteje, ne keményedjen meg, és picit fényesebb is lesz.