Ostoros kalács

2012.11.23 09:16

 Több féle receptet láttam ettől, de legjobban az tetszett, amit fogadott nővcimtől kaptam. Kezdőként fogtam neki, mert kalácsot még soha nem sütöttem, de talán a kezdők szerencséje, hogy isteni sütemény lett belőle, hamar el is fogyott, pedig csak hárman voltunk rá. Jó anyukámmal már el isnkezdtük pervezgetni, hogy milyen más variációval lehetne még majd ezt a finom kalácsot elkészíteni, és több féle is tervben van már. Az elkészítése nem olyan bonyolult, mint amennyire érezzük, csak időigényes. 

Hozzávalók: 

Tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 3 tojás sárgája
  • 4 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 6 dkg cukor
  • csipet só
  • 2 kanál étolaj

Krém:

  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 5 dkg kakaó /kb. 3 evőkanál/
  • 3 tojás fehérje

 

Elkészítés: 

  1. Az élesztőt felfuttatjuk egy picit cukros tejben, a többi hozzávalót összekeverjük (a 6 deka cukrot is), majd az élesztős tejet is hozzáöntjük a keverékhez és kalácstésztát gyúrunk belőle. 
  2. Hat felé vágjuk, és a kis bucikat félretesszük keleszteni, körülbelül fél órára. 
  3. A krémhez a vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a cukrot és a kakaóport, majd félretesszük a hűtőbe, hogy hűljön vissza. 
  4. Mielőtt a tészta megkelne, a tojásfehérjét felverjük kemény habbá, majd óvatosan hozzákeverjük a kakaós masszát. 
  5. A megkelt kis bucikat kinyújtjuk, megkenjük a kakaós krémmel, felcsavarjuk, majd kettesével összefonjuk őket, és sütőpapíral bélelt gáztepsibe tesszük. 
  6. Még fél órát kelesztjük, mielőtt a sütőbe tennénk. 
  7. Míg a sütő melegszik, a kalácsokat megkenjük picike tejjel összekevert tojással, bőségesen, majd a sütőbe tesszük. 
  8. Körülbelül 180°C (közepes láng) és harminc perc alatt megsül. 
  9. Amikor kész a kalács, még forrón kenünk a tetejére nagyon kevéske olajat. hogy puha maradjon a teteje, ne keményedjen meg, és picit fényesebb is lesz.