Igazi Hamburger

2013.01.04 16:24

Ez egy jó nagy recept lesz, mivel még a hambi bucit is le fogom írni hozzá. Pár napja szívem csinált hambihusit, olyan jó nagy brutál húspogácsával, finom sajttal, minden. Annyira megtetszett az egész, hogy nekem is  meg kellett csinálnom. Aki nem akar bíbelődni a hamburger bucival, az vegyen sima zsemlét (nem feltétlen éri meg hamburgerzsemlét venni, nekem tökéletesen jó volt még a bolti zsemlével is isteni).
Habár mindenki máshogy állítja össze, én azokkal a zöldségekkel írom majd le, amiket én szoktam használni, sőt még a nálam bevált rétegelést is lefirkantom ide.

 

Hozzávalók:

Húshoz:

  • fél kiló darált sertéshús
  • fél kiló darált marhahús 
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 2 kk bors
  • 2 kk só
  • 1 kk majoranna
  • picike mustár
  • 1-2 ek zsemlemorzsa
  • 1-2 csipet fokhagymasó

Bucihoz: ( NÉGY DARAB LESZ BELŐLE )

  • 1 dl langyos tej
  • 1 ek cukor
  • 1/2 tk só
  • 20 g olaj
  • fél tojás!
  • 50 g joghurt
  • 25 dkg finomliszt
  • 5 dkg rétesliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • szezámmag
  • még egy pici olaj

Továbbiak:

  • jégsaláta
  • kígyóuborka
  • lilahagyma
  • újhagyma
  • paradicsom
  • mustár
  • ketchup
  • lapkasajt (Cheddar a legfinomabb ehhez)

 

Elkészítés:

  1. A hagymát apróra felkockázzuk, pici sóval olajon megdinszteljük. Picit hagyjuk hűlni, addig a húsokat a fűszerekkel összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát a hagymát, jól összegyurmázzuk és 1-2 órára állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek egy kicsit (ha több idő az sem baj). Ebből elméletileg kb. 8 húspogácsányak kell kijönni, de aki kisétkű, nyugodtan számolhat a duplájával, azaz simán kijön 16 is, mert iszonyatosan laktató!
  2. Jöhet a buci.
  3. A tej felében cukorral felfuttatjuk az élesztőt, a többi hozzávalóval összegyúrjuk. A tojást úgy tegyük bele, hogy összekeverjük egy pohárban, és a felét öntsük bele a tésztába, a maradékot pici vízzel felöntve még felhasználjuk majd.
  4. Négy felé osszuk a tésztát, kis, magas zsömiket formálunk belőle (mert kelesztéskor kicsit szét fog "folyni"), sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. (gáztepsi, mert nagyon megkelnek majd, kell a hely.)
  5. Megkenjük a bucikat a vizes tojással, majd megszórjuk szezámmaggal és 60°C-os sütőbe tesszül fél órára, hogy megkeljenek.
  6. Ha letelt a fél óra kivesszük a bucikat és amíg felkapcsoljuk a fokozatot 220°Cra és bemelegszik addig óvatosan átkenjük még egyszer a bucikat, és vosszatesszük a sütőbe 20 percre, légkeveréssel!
  7. Ne féljünk, ha nagyon sötét színe lesz, belül fehér és puha marad!
  8. Amint megsült, érdemes azonnal, forrón megkenni a bucikat olajjal. Ez azért jó, mert fényesebb, szebb lesz a külseje, valamint puha marad, nem keményedik meg nagyon.
  9. Amikor a bucik már hűlnek, elkezdhetjük a húspogácsákat megformálni, és kapjuk elő a lapkasajtokat is! (már aki szereti)
  10. Egy centi vastagságú kis pogácsákat formálunk a húsból, (aki szereti az vastagabban is lehet, de ne nagyon mert nem sül át jól!
  11. Én serpenyőben csináltam, de lehet grillezni is. A pogácsákat elhelyezzük ahogyan elférnek kényelmesen a serpenyőbe, 5-8 percig sütjük az egyik, majd a másik oldalát is. Nem kell közben forgatni, és nem baj ha nagyon sötét lesz, nem ég meg borzalmasan, csak pirul, finom lesz.
  12. Amint megfordítottuk a húsokat, mindegyik tetejére helyezzünk 1-2 lapkasajtot. Lehet kicsit le fog lógni, de az sem baj.
  13. Már a sütés elején el leket kezdeni felvágdosni a zöldségeket, és amíg a már megfordított hús sül, rétegezhetjük is a zsömiket.
  14. Óvatosan vágjuk félbe a zsömit, aki szereti, meg is piríthatja a belsejét egy kicsit. Először tegyük rá az uborkákat, majd a jégsalátát, és ide csepegtessünk mustárt. Erre pakoljuk a lilahagyma karikákat, és a paradicsomot. Ha megsült a hús tegyük rá erre a zöldségágyra. A sajtra folyassunk ketchupot, szórjuk meg újhagymával és nyomjuk rá a buci tetejét.

 

Jó étvágyat!