Házi Ketchup gyorsan

2013.01.04 14:28

A minap elhatároztam, hogy csinálok igazi házi hamburgert úgy, hogy bucit, húst mindent én készítek hozzá. Már minden félig készen volt amikor egy szörnyű ténnyel szembesültem: Nincs itthon ketchup. Anélkül pedig a hambi nem az igazi, legalábbis számomra. Itthol volt paradicsomszósz, így elkezdtem keresgélni olyan recepteket aminél ebből lehet készíteni, de még így sem volt könnyű dolgom, a legtöbb receptnél mindig friss paradicsomot írtak, de nagy nehezen sikerült is találni egy jó receptet ami gyors, és mint utólag kiderült számomra, isteni finom. Egy picit variáltam az eredeti recepttel, így mindenki másnak is csak azt tudom mondani, hogy ne tartsa be kötelezően a receptet, mindig el lehet térni egy kicsit az alaptól, főleg ha az ízlése is más.

Hozzávalók:

  • fél liter paradicsomsűrítmény
  • 1 l víz
  • 6 ek cukor
  • 2 tk só
  • fél kk őrölt szegfűszeg
  • 2 tk ecet (15%)
  • 2 kis fej vöröshagyma
  • 1-2 ek (vagy több)  lisz (vagy étkezsi keményítő)

 

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat a "liszt" kivételével összeöntjuk egy magas faló lábosba. A hagymákat megpucoljuk és azok is mennek bele. Ne vágjuk szét, mert úgy könnyebb kivenni őket.
  2. Az egészet főzzük 15-20 percig, aztán kivesszük a hagymákat és óvatosan beleszórjuk a lisztet.
  3. Ezt még főzzük legalább 30-40 percig sűrű kevergetéssel, hogy elérje a szósz a kellő sűrűséget.
  4. Ez után befőttesüvegbe vagy más üvegbe öntjük, kicsit hagyjuk hűlni és csak utána fedjük be a tetejét, amikor eltesszük. Azonnal fogyasztható amint kihűlt!