Házi franciakrémes
Nem rég maradt itthon kevés tejszín, és egy fél csomag leveles tészta, így kerestem egy olyan receptet, amiben ezek felhasználhatók esetlen van kell még hozzá 1-2 egyszerű hozzávaló. Nos így jött az ötlet, hogy csináljak meglepiből pudingos franciakrémest, mert ez anyum egyik kedvence. Ezt a receptet több receptből állítottam össze, hogy minél egyszerűbb legyen elkészíteni, minél "kevesebb" hozzávalóval. Édesítővel is elkészíthető! A receptet úgy írom le ahogy összeszedtem, de én fél adagot csináltam belőle, mert annyi hozzávaló volt éppen.
Hozzávalók:
- 1 cs leveles tészta
- Krémhez:
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 3 ek liszt
- 1 l tej
- 250 g margarin
- 6ek cukor
- 3 cs vaníliás-cukor
Habhoz:
- 1/2 liter tejszín
- 4 ek cukor
- 1 cs habfix
Mázhoz:
- 25 dkg cukor
- 1 dl víz
- 1/2 csésze erős kávé
Elkészítés:
- A leveles tésztát kettévesszük, kinyújtjuk, tepsi hátulján nagyon forró sütőben pár perc alatt ropogósra sütjük.
- A pudingport a liszttel és egy kicsi tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejjel sűrű krémet főzünk belőle.
- A margarint habosra keverjük a cukorral, és a kihűlt krémhez keverjük.
- Magas falú tepsit kibélelünk alufóliával, belefektetjük az egyik tésztalapot. Rásimítjuk a krémet.
- A tejszínből kemény habot verünk, a habfix leírása alapján belekeverjük (én zseléfix port használtam) majd a kész habot rákenjük a krémre. És a másik tésztalapot ráfektetjük.
- A mázhoz a cukrot és a vizet felfőzzük, ha nagy lángon csináljuk gyorsan kell kavarni. Mikor már eléggé összeolvadt, és kicsit megbarnult a cukortól, mehet bele a kávé, ez után főzzük fel. Míg kicsit elkezd kihűlni folyamatosan kavargatjuk, vigyázzunk, hogy nagyon gyorsan elkezd sűrűsödni, és még ez előtt kenjük rá a sütemény tetejére.
- Legalább egy órát hagyjuk dermedni hűtőben mielőtt fogyasztjuk.