Gumicukor torta
2012.11.19 21:29
Még Mikulás alkalmával készítettem gumicukor imádó páromnak egy tortát zseléből és ételfestékből :) Az alábbi receptben úgy írom le ahogyan én csináltam, de a színezék helyettesíthető simán szörppel is, ha valaki nem akar venni ételfestéket.
Hozzávalók:
- 1 cs zselatinpor (kb. 25-30 g)
- kb. 4 deci víz, ha kevesebb nem baj
- 8 ek cukor
- 3 cs vanilin cukor
- két kis doboz tejföl
- kettő vagy háromféle ételfesték
- 2x1 deci narancslé vagy citromlé
Elkészítés:
- Egy közepes méretű, kör alakú jénai tálra lesz szükségünk, és egy akkora méretű helyre a fagyasztóban. Öblítsük el a tálat.
- A zselatinport főzzük fel a vízzel a zacskón leírt utasítás alapján, tehát forrásig, majd ha elhabzott, kész.
- Ezt az adagot osszuk három felé.
- Egy kis pohárban keverjünk el egy deci citromlevet 2 ek cukorral, egy vanilincukorral, és egy teáskanál ételfestékkel, majd ezt öntsük hozzá az első adag zselatinhoz. Ha elolvadt a cukor, töltsük bele a jénaiba, majd óvatosan tegyük be a fagyasztóba, körülbelül 15 percre, hogy gyorsan megdermedjen (vigyázni kell nehogy megfagyjon!)
- Amíg hűl összekeverjük a második réteget. A két tejfölt összekeverünk 4 ek cukorral, egy vanilincukorral, tehetünk hozzá ételfestéket de elhagyható, majd belekeverjük a második adag zselatint. Ha megdermedt kellően a fagyasztóban a zselé, ráöntjük a tejfölös réteget, majd visszatesszük további 10 percre a fagyasztóba. (Ilyenkor már hamarabb megdermed).
- A harmadik réteget ugyan úgy készítjük el, mint az elsőt. Citromlé, 2 ek cukor, vanilincukor, ételfesték, zselével összekeverni (nem kell közben felmelegíteni, csak ha időközben elkezdene besűrűsödni a zselé).
- Ha meghűlt a tejfölös réteg ráöntjük a harmadik réteget és visszatesszük a fagyasztóba amíg meg nem dermed. Ügyeljünk meg ne fagyjon!
- Ha kész tálalásik a hűtőben tartsuk.
- Mielőtt kiöntjük egy tálaló tálra az oldalát óvatosan késsel lazítsuk meg.
- A tetejére díszként tehetünk gumicukrokat.