Grillázsos diótorta
2012.11.19 22:04
Hozzávalók:
Piskótához:
- 6 tojás
- 20 dkg cukor
- 4 ek víz
- 20 dkg liszt
- 5 dkg darált dió
- 1/2 cs sütőpor
- csipet só
Diós krémhez:
- 4 tojás
- 20 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 1 l tej
- 20 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 cs bourbon vaníliás cukor
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg dió. durvára törve
- 7 dkg cukor
- 12 db egész dióbél
- 2 dl habtejszín kis cukorral
Elkészítés:
- A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
- A tojássárgákat a cukorral habosra kavarjuk, hozzádolgozzuk a vizet, majd apránként beleforgatjuk a sütőporral és a dióval elkevert lisztet.
- A felvert tojásfehérjét óvatosan beledolgozzuk a lisztes keverékbe.
- Egy kapcsos tortaformába sütőpapírt kapcsolunk, kivajazzuk (a forma oldalát nem kell), beleöntjük a tésztamasszát, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, középen kettévágjuk.
- A krémhez a tojásokat a cukorral habosra kavarjuk, apránként beleforgatva a lisztet, csomómentesre dolgozzuk, és hozzáöntjük a tej felét.
- A maradék tejet felmelegítjük (ne forraljuk fel!), majd a tűzről levéve hozzáöntjük a tojásos keveréket.
- A lábost visszatesszük a tűzre, és kis lángon, állandó kevergetés mellett addig főzzük a krémet, míg besűrűsödik. (Nem kell tovább főzni, csak amíg egyet buggyan.) Hűlés közben többször megkeverjük, hogy ne bőrösödjön be.
- A vajat a cukrokkal habosra kavarjuk, és a darált dióval együtt beleforgatjuk a szoba-hőmérsékletűre hűlt krémbe.
- A tortalap felére optimális mennyiségű krémet kanalazunk, egyenletesen elkenjük, beborítjuk a másik tortalappal, és körben bevonjuk a maradék krémmel.
- A díszítéshez a diót nylonzacskóban durvára törjük, a zúzalékhoz hozzáöntjük a cukrot, és egy lábosban kis lángon addig hevítjük, míg a cukor olvadni és barnulni nem kezd.
- A diós karamellt teflonozott tortaforma aljára öntjük, és hagyjuk dermedni.
- Ha a grillázs kihűlt (könnyen lejön a formáról), egy mozsárban durvára törjük, majd bevonjuk vele a torta oldalát, és/vagy a tetejére is szórunk belőle. A maradék diókrémből nyomhatunk habzsákkal a tetejére is.
- A habtejszínt elkészítjük a leírása szerint (1-2 evőkanál cukorral vagy porcukorral kemény habbá verjük, ha szeretnénk hogy a hab sokáig tartós legyen habfixet használjunk hozzá.) a habot tegyük habzsákba és szegélyezzük a tortát, díszítsük vele.
- A kész tortát fogyasztásig hűtőbe tesszük.