Cukkini rakottas

2013.09.01 11:37

Nos, ez egy olyan étel, aminek a receptjét nem máshonnan lestem, hanem magam pakoltam össze. Bevallom, egy rakottas étel összeállítása nem bonyolult, bárki ki tudna találni ilyen összepasszoló dolgokat. Én ezt maradék hozzávalókból csinálam, bár bevallom most, hogy másodjára is megcsináltam, kicsit variáltam rajta, és vettem hozzávalókat az elkészítéséhez. Remélem aki megcsinálja, annak is nagyon tetszeni fog :)

 


Hozzávalók: 

  • 2 kg krumpli
  • kb. 1 kg cukkini 
  • 2 nagy fej fehérhagyma
  • 12 dkg vaj
  • kb. fél kg csirkemellfilé
  • 10 dkg sonka (én most pulykamell szeleteket használtam)
  • fűsterek: (só, majoranna, metélőhagyma, fokhagymasó, szárnyasfűszerkeverék, petrezselyem)
  • kis sajt
  • olaj
  • zsemlemorzsa

 

Ez egy jó nagy tepsihez elég, érdemes akér gáztepsiben csinálni (kb 30x40-es), hogy könnyebben átsüljön.

Elkészítés:

  1. A krumplikat megpucoljuk, és gyalun vékonyra szeleteljük, ezt feltesszük fél órára főni sós vízben (ügyelni kell, hogy ne főjön túl, de újkrumplinak biztosan kell fél óra)
  2. Miközben fő a krumpli, ugyan ezt tesszül a cukkinivel, a fehérhagymával, és összevágjuk a csirkemellet kis kockákra. 
  3. A tepsit amiben sütni fogjuk, kenjük ki vajjal, és szórjuk meg zsemlemorzsával 
  4. a csirkemellkockákat kis olajon pirítsuk meg egy csomag szárnyasfűszerrel (ha ezt nem akarunk venni hozzá, keverjünk össze kis borsot, paprikát, fokhagymasót, szerecsendiót, kurkumát keverhetük mellé petrezselymet és majorannát is)
  5. A kruplit szűrjük le, és a felét használjuk fel alsó rétegnek. Erre jön egy sor cukkini, a pirított hús, hagyma, ismét cukkini, a felkockázott sonka, a krumpli másik fele, és a tetejét borítsuk be szép cukkinikarikákkal, és reszeljünk rá sajtot.
  6. Ha ez kész, és felhasználtunk mindent, akkor a maradék vajba keverjünk fűszereket, (majoranna, foghagymasó, metélőhagyma, petrezselyem) és olvasszuk fel, ezzel pedig locsoljuk meg az egésze. 
  7. körülbelül kétszáz fokon süssük legalább öven percig, ha nem akarjuk, hogy nagyon megégjen a teteje, előtte fedjük be alufóliával.